април, 2019

07апр12:0018:00Youth Fest

Повеќе

Опис

What matters to youth?

Our stories matter. Our solidarity matters. Words matter. Music matters. Poetry matters.
The air we breathe, our education, our leaders. Art and style matter. Free expression. Our ideas, our confidence, our crafts.

We may acknowledge that all of the above matters, but we also need to celebrate it. We need others to hear our stories, we need others to see us in order to go forward. To build confidence, to build bridges to have fun. To be young.

And that is exactly what we will be doing. On 7th of April at 12:00 at MKC. Celebrating us. Celebrating you. Celebrating youth.
We will be acknowledging each other’s stories, endorsing each other’s wins over the struggles we face in this society and most importantly we will be having fun.
We invite you to have fun with us. Listen to music, bask in the sun while you browse a local bazaar that blasts with creativity, and most importantly appreciate the exhibition we have put together of the stories of prominent young people in this society.

It will be hard to miss, outside in the sun, food, drinks and good bands, a bazaar welcoming you and inside an exhibition like no other you’ve seen before.
We are expecting you

The event is organised by the Youth Council of U.S Embassy North Macedonia and supported by the U.S Embassy North Macedonia

*
Што е важно за младите?

Нашите приказни се важни. Нашата солидарност. Зборовите се важни. Музиката. Различноста е важна. Воздухот што го дишеме, нашето образование, нашите идоли. Слободно да се изразуваме. Нашите идеи, нашата самодоверба, нашите занаети.

Ние можеби признаваме дека сето тоа е важно, но иста така треба да го прославиме. Ни требаат другите да ги слушнат нашите приказни, ни требаат другите да не’ видат кои сме и како сите сме поврзани за да можеме да одиме напред. Да градиме самодоверба, мостови и да се забавуваме. Да си дозволиме да бидеме млади.

И токму тоа ќе го правиме. Славејќи се себеси. Славејќи ве вас. Ќе го прославуваме она што не’ прави среќни.
Ќе ги прославуваме нашите приказни, ќе ги поттикнуваме нашите победи над потешкотиите со кои се соочуваме во ова општество и што е најважно ќе се забавуваме.
Ве покануваме и вие да уживате во тоа со нас. Да слушате музика, да уживате во добра храна и во сонцето додека разгледувате низ базарот на локални занаетчии и нивните уникатни производи, а што е најважно да ја видите изложбата што ја составивме за приказните на младите луѓе во ова општество.

Затоа дојдете на 7ми Април (Недела) во 12:00 во МКЦ. Тешко е да го пропуштите, надвор на сонцето, со храна, пијачка и добра музика, да бидете пречекани со базар, а внатре изложба каква што немате видено досега.
Настанот е организиран од Младинискиот Совет на Американска Амбасада, во поддршка на истата.

*
Çka është e rëndësishme për të rinjtë?

Tregimet tona kanë rëndësi. Solidariteti jonë ka rëndësi. Muzika, po ashtu dhe fjalët. Diverziteti për ne është i rëndësishëm, ajri që e thithim, edukimi si dhe udhëheqësit tonë të cilët janë modele për ne. Vetëbesimi, liria e të shprehurit, idetë dhe zanatet tona.
Ne mund të pranojmë se të gjitha kanë rëndësi, dhe të njejtët duhet ti festojmë. Neve na duhet që tjerët ti ndëgjojnë tregimet tona. Na duhet që të tjerët ta kuptojnë se kush jemi, me qëllim që të ecim përpara. Të ndërtojmë vetëbesim, të ndërtojm ura dhe të argëtohemi. Të jemi të rinj.
Dhe kjo është pikërisht ajo që ne do të bëjmë. Të festojmë për ne. Të festojmë për ju. Të festojmë për rininë.

Gjatë këtij festivali, do ti vlersojmë tregimet e njëri tjetrit, dhe do ti përkrahim fitoret e njëri tjetrit. Mbi vështirësitë me të cilat ballafaqohemi në këtë shoqëri. Dhe më e rëndësishmja është se do të kënaqemi.
Ju ftojmë, të na bashkangjiteni. Të dëgjojmë së bashku muzik, të shijojmë ushqime, të relaksohemi nën diell në ndërkohë që ju kerkoni nëpër pazarin i cili është i mbushur me kreativitete. Dhe më e rëndësishmja është ta vlerësojm ekspozitën që neve e kemi përgatitur me tregimet e të rinjve punëtor, e të zhdërvjelltë dhe me qëllime të mëdha.

Pra, ejani më 7 Prilll ( E Diel ) në ora 12 tek MKC -ja. Është e lehtë të na gjeni, jashtë nën diellin e mirë të prillit, me ushqim, pije, dhe grupe muzikore, pazari i cili ju mirëpret dhe brenda tij është poashtu një ekspozitë si asnjëherë më parë.
Ju mirëpresim.

Време

(недела) 12:00 - 18:00 CET

Локација

Младински Културен Центар

Kej Dimitar Vlahov 15, 1000 Skopje

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

X