Скопје Лаб на конференција во Париз – “Иновациите во јавниот сектор – Новата норма”

OECD Опсерваторијата за иновации во јавен сектор (OPSI) на 20ти и 21ви Ноември 2017 во Париз, Франција, организира конференција на тема: “Вклучување на иновациите во јавниот сектор – Новата норма”. На конференцијата ќе се презентираат сознанијата од работата на...
Од Центар за иновации на Град Скопје | октомври 18, 2017 | Новости

Скопје Лаб на 2риот регионален форум за иновации – Sarajevo Unlimited

Од 2ри до 4ти Ноември 2017 во Сараево се одржува вториот регионален форум за иновации наречен “Sarajevo Unlimited”. Преку претставување на убавината на иновациите, потенцијалот на регионот – таленти, иновации, идеи и креативност и убавината на Сараево како еден...
Од Центар за иновации на Град Скопје | октомври 18, 2017 | Новости

Education: Flipped Classroom

Новите можности за вработување и се поголемите барања на пазарот на трудот во поглед на вештини и способности се повеќе го истакнуваат јазот помеѓу потребите на пазарот и понудата на образованието. Образовниот систем понекогаш наликува на “заспан џин”, огромен...
Од Центар за иновации на Град Скопје | октомври 17, 2017 | Новости

Mars: A day in the life of a human colony

Септември 2016, Елон Маск ја објави својата идеја за колонизација на Марс по пат на реискористливи ракети & вселенски летала придружена со неговата силна визија за тоа како ќе биде колонизиран Марс и како ќе изгледа новото општествено уредување...
Од Центар за иновации на Град Скопје | октомври 1, 2017 | Новости

Јавните услуги: Иднината

Првото нешто кое ви паѓа на ум кога ќе се спомене јавен сектор сигурно не е иновативност. Меѓутоа, голем број организации, општини и градови неуморно работат ваквата перцепција да се промени. Имајќи ги предвид брзината со која се развива...
Од Центар за иновации на Град Скопје | септември 19, 2017 | Новости

Car Sharing: Иднината на транспортот

Дали достапноста и релативно ниската цена на возење и поседување автомобил предизвикува преголема конзумација? Дали автомобилот ја има оддамна поминато точката на служење исклучиво како алатка за транспорт? Како вистински да го дефинираме овој предизвик и уште поважно, како...
Од Центар за иновации на Град Скопје | септември 17, 2017 | Новости